В образцах чая от мировых производителей найдены побочные примеси | Students Discover Secret Tea Ingredients

Американское произношение:

After water, tea is the world’s most popular drink. Now three New York City high school students [Catherine Gamble, Rohan Kirpekar and Grace Young] have discovered what may be a brewing scandal. Because they found stuff in lots of teas that shouldn’t be there.
После воды чай - самый популярный в мире напиток. И вот три студентки из нью-йоркской высшей школы [Кэтрин Гэмбл, Роуэн Кирпекар и Грейс Янг] сделали скандальное открытие. Во многих марках чая они нашли вещества, которых там быть не должно.
The students were guided by professional researchers as they worked their way through 70 teas and 60 herbal varieties. The material tested came from 33 companies and originated in 17 countries.
Исследовать 70 марок чая и 60 разновидностей травяного чая студенткам помогли профессиональные учёные. Это была чайная продукция 33 компаний из 17 стран.
The high schoolers extracted and amplified the tea DNA and then sent it to a sequencing facility. They then compared the sequences they got back with known sequences listed in the GenBank database maintained by the U.S. National Library of Medicine.
Студентки выделили и очистили ДНК чая и затем направили её в геномную лабораторию. А затем они сравнили геномы, полученные из лаборатории, с известными геномами из базы данных GenBank Национальной медицинской библиотеки США.
The junior scientists found that four percent of the straight teas contained additional plant material. And more than a third of the herbal products included unlisted ingredients – such as the weeds bluegrass and white goosefoot. Four of the herbal mixes contained relatives of parsley. And seven had unlisted chamomile.
Юные учёные обнаружили, что в 4% "чистых" чаёв содержатся посторонние растительные добавки. А в более, чем трети травяных чаёв встречаются посторонние ингредиенты - например, сорняки мятлик (пырей) и марь белая. В четырёх из травяных чаёв найдены родственники петрушки. А в семи - не указанная в их составе ромашка.
The research was published in the Nature journal Scientific Reports.
Исследование опубликовано в научных сообщениях журнала Nature.
The effort shows that it’s possible to cheaply identify food ingredients and do quality control. And all that chamomile may represent an attempt to keep us calm about impurities.
Это исследование показало возможность недорого определять ингредиенты продуктов и осуществлять контроль качества. А ромашку, возможно, добавили для того, чтобы мы не разволновались насчёт посторонних примесей [в чае].
Cynthia Graber
 
Поделиться:
© 2024 audiorazgovornik.ru