На дне моря нашли 200-летнее шампанское / 200-Year-Old Deep-Sea Champagne Found

 

Включение звука   : кликнуть на "треугольник"

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

19th November, 2010

200-Year-Old Deep-Sea Champagne Found   . This is BreakingNewsEnglish.com 

 На дне моря нашли 200-летнее шампанское. С сайта BreakingNewsEnglish.com

 The world’s oldest champagne has been found under the Baltic Sea off the coast of Finland. In truth, at 200 years old, it is actually the world’s oldest drinkable bubbly.

 Самое старое в мире шампанское было найдено в Балтийском море недалеко от побережья Финляндии. И правда, ему 200 лет - и потому это самое старое в мире игристое вино, пригодное для употребления

Deep-sea divers came across 168 bottles of the vintage beverage during an underwater exploration.

 Глубоководные водолазы нашли 168 бутылок этого старого вина во время подводных исследований

Experts believe the champagne was on its way to the royal family in Russia when the boat carrying it sank.

 Специалисты считают, что затонувший корабль доставлял это шампанское  для царского двора России

It has spent the past two centuries maturing. The ancient bottles were from the famous Veuve Cliquot winery.

 Это вино "созревало" два столетия. Эти старые бутылки вина были изготовлены знаменитой фирмой "Вдова Клико"

A company spokesperson explained why they lasted so long, saying: "The reason is the Baltic Sea offers perfect storage conditions. There is total darkness, and the water pressure is similar to what's inside the bottle.”

 Представитель компании объяснил, как бутылки сохранились под водой : "Причина в том, что в Балтийском море существуют идеальные условия хранения. Полная темнота, а внешнее давление воды равно (аналогично) давлению внутри бутылки"

One hundred experts and journalists gathered at a special champagne-tasting event in Mariehamn, Finland to get a sip of the famous sparkling wine.

 Сотня специалистов и журналистов собрались на специальную дегустацию в Мариенхамне, Финляндия, чтобы выпить глоток знаменитого игристого вина

Swedish wine connoisseur Richard Juhlin was the first to taste it. He told reporters: "Bottles kept at the bottom of the sea are better kept than in the finest wine cellars.”

 Шведский знаток вин Ричард Джулин первым попробовал вино. Он сообщил журналистам : "На морском дне сохранность вина получается лучше, чем в лучших винных погребах"

Mr Juhlin added that after 200 years, the bubbly had lost its fizz but not its flavour. He described the taste as "more intense and powerful, mushroomy…with lime peels".

 Г-н Джулин добавил, что 200-летнее вино утратило игристость (пузырьки), но не вкус. Он назвал этот вкус "более интенсивным и мощным, слегка грибным... с нотками лимона (лайма)

Veuve Cliquot winemaker Francois Hautekeur described the importance of the event: “It was the best moment in my professional career, maybe my life,” he said. The champers will be auctioned for as much as $135,000 per bottle.

 Производитель вина "Вдова Клико" г-н Francois Hautekeur так отозвался об этом событии : "Это был лучший момент моей профессиональной карьеры, а возможно, - и всей жизни". Шампанское будет выставлено на аукцион по цене до 135тыс. долл. за бутылку.

 

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить

Поделиться: